Rädda Båthall 2! Insändare i Skärgården 15 mars 2018

Båthall 2 som ligger intill Wasahamnens gästhamn byggdes för flottans mindre båtar som en del av Örlogsvarvet på Djurgården. Lokalen är anpassad för förvaring av träbåtar. Sedan 15 år har det inrymt ett mycket uppskattat publikt båtmagasin där även kungaslupen Vasaorden, som väcker stort intresse, har visats och förvaras. Båtmagsinet har varit en del av Sjöhistoriska Museets samlingar och det har bemannats av volontärer i samarbete med Veteranbåtsföreningen. Sommaren 2017 kom 58 000 besökare!

Sjöhistoriska Museet och ledningen för Statens Maritima Museer; Överintendent Leif Grundberg, vill stänga Båthall 2 i två år och göra om den till ett Marinarkeologiskt i huvudsak digitalt museum vilket kommer att kosta minst 85 miljoner kronor. Den uppskattade båtutställningen ska skingras och magasineras, bland annat i en lagerlokal på Rindö. Vasaorden ska flyttas till ett bergrum i Musköbasen och kan inte längre ses av allmänheten. Det nya museet kan förläggas till lämpligare och billigare lokaler och det saknas inte alternativ. Däremot är liknande publika miljöer för träbåtar nästan omöjliga att hitta.

En rad båtorganisationer och engagerade personer ser detta som ett dråpslag mot ansträngningar att skydda, bevara och visa unika svenska veteranbåtar med tonvikt på fritidsbåten. Många initiativ pågår för att stoppa avvecklingen av båtmagasinet och många vill se det som ett veteranbåtsmuseum som är öppet året runt. På föreningens hemsida www.båthall2.se samlar vi skrivelser, artiklar och dokumentation för att rädda, återställa och utveckla museet. Om flytten av veteranbåtarna genomförs så kommer Föreningen Rädda Båthall 2 att verka för att återfå lokalen i Båthallen och att återställa den i ursprungligt K-märkt skick. Det är också en ambition att verka för att Statens Maritima Museer får en ny ledning som intresserar sig även för våra fritidsbåtar. Det är dock Kulturdepartementet med kulturminister Alice Bah Kuhnke som bär det yttersta ansvaret för att Statens Maritima Museer använder pengar och resurser på ett ansvarsfullt sätt.

På föreningens hemsida båthall2.se finns ett upprop med följande lydelse: Vi undertecknade anser att det nya marinarkeologiska museet ska placeras på annan plats än i Båthall 2 och att den oersättliga Veteranbåtsamlingen i Båthall 2 ska vara kvar. Det behövs ett Fritidsbåtsmuseum i Stockholm!

Bland medverkande föreningar och medlemsrepresentanter för föreningar finns;

Svenska Veteranbåtsföreningen, Skärgårdsstiftelsen, Sail Yacht Society, Trälhavets Båtklubb, Malmö Segelsällskap, Motala Veteranbåtsklubb, Neptunkryssarförbundet, Gaff Yacht Society, Viggbyholms Båtklubb, Gäddvikens Segelsällskap, Carlscrona Veteranbåtar, Veteranbåtsföreningen, Sandvikens Båtklubb, Föreningen Minsveparen M20, Träbåtsbyggarnas Riksorganisation, Motor Yacht Society, Alingsås Segelsällskap, Föreningen Allmogebåtar, Nya Djurgårdsvarvet, M-båtsförbundet, Gamleby segelsällskap, Kulturaktivisterna med flera. Dessutom konstnärer, båtkonstruktörer och hamnchefer.

Föreningen Rädda Båthall 2

Anders Åkerman

En kommentar till “Rädda Båthall 2! Insändare i Skärgården 15 mars 2018”

  1. Jag tycker att Båthall2 ska räddas. För att kunna visa upp alla
    fina veteranbåtar som finns! Är medlem i föreningen .

Kommentarer inaktiverade.